'Retorica' (speechwedstrijd vol gekke, ludieke, creatieve opdrachten) met Suus ter Horst en Flox Aalberts. Zij scoorden in hun eerste twee rondes supergoed en wisten dankzij een prima derde ronde ook een finaleplek te claimen. In de finale sleepten ze uiteindelijk de derde prijs in de wacht.

Daarnaast hadden we ook een 'Hogerhuis-team', wat het meest te vergelijken is met de NK-vorm door de speeches en kritische vragen die gesteld kunnen worden. In dit team hadden we deze keer de '3Js' met Jesper Bloem, Jens Bosman en Jade Hermkens. Dit drietal had wisselend succes met goede beurten, maar ook de winst die net naar de andere partij ging. De tweede ronde wonnen ze weer wel, omdat de jury vond dat de opponenten te veel in gebreke waren gebleven met hun plan om nationale sportteams verplicht net zo divers te maken als de bevolking. Uiteindelijk wisten zij zich niet in een finaleronde geplaatst. Dit wordt namelijk pas achteraf bekendgemaakt bij de prijsuitreiking. Wel een leerzame ervaring voor Jesper als eersteling in deze debatvorm.

Het Lagerhuisteam in opperste concentratie
tijdens de 20 minuten voorbereiding
van de ronde over anti-vaccinatie. 

Tot slot was er ook een 'team Lagerhuis' met daarin Mischa Korthagen, Madieke van Hintum, Adore Lakerveld, Daantje Mekel en Ruben de Bruijn. Dit team, waarin zowel ervaren debaters als nieuwelingen zaten, ervoer de dag als een emotionele rollercoaster. Niet alleen was er even paniek toen drie mensen niet op tijd de trein in Amsterdam Amstel verlieten om over te stappen, ook zag je een scherpe leercurve in de loop van de dag. Fijn dus ook dat er uitgebreid feedback werd gegeven na elke ronde. De laatste twee rondes (van de in totaal vier) werden dan ook overtuigend gewonnen en het zelfvertrouwen en plezier groeiden navenant.

Zo was het dus dat we met trots en plezier konden terugkijken op een leerzame, gezellige dag. En wederom konden we uitgelaten met een prijs huiswaarts keren.

Komende toernooien op de debatagenda:

 • Model European Parliament in Utrecht op 10, 11 en 12 januari
  met debaters Jasmijn Jonker, Gijs Kleinekorte, Mees Peucker, Charlotte Veldhuis, Jens Bosman, Suus ter Horst en journalist Noa Horzinek;
 • Finale NK in Utrecht op zaterdag 20 januari
  met debaters Olivier de Jager, Hannah Baars, Liselot Verhoeff, Jade Hermkens en Jens Bosman;
 • Beneluxtoernooi in Rotterdam op zaterdag 27 januari
  met teams voor 'Hogerhuis' (3), 'Lagerhuis' (5) en 'Retorica' (2);
 • Op weg naar 'het Lagerhuis' in Utrecht op vrijdag 16 februari
  met 1 team van 10 debaters.