Het bleek best lastig om drie minuten vol te praten over een onderwerp dat pas kort van tevoren bekend werd gemaakt en er waren vooraf ook wel wat zenuwen aanwezig. Op het moment zelf was daar echter niets meer van te zien en er kwamen onvergetelijke zinnetjes voorbij, zoals "een probleem moet niet worden aangepakt bij de takken van de boom, maar bij de wortels van de samenleving" of "liegen is mijn passie".

Ondertussen debatteerde het team 'Hogerhuis' – Jade, Jens, Yashwanti – over verschillende stellingen: Moeten er nieuwe verkiezingen komen als er honderd dagen na de verkiezingen nog geen meerderheidsregering is? Is het zinnig om jongeren te verplichten een jaar lang van huis en omgeving te wisselen met een leeftijdsgenoot van een andere etnische of religieuze achtergrond?

De ene tegenstander bleek een grotere uitdaging dan de andere en de ene stelling had duidelijk de voorkeur boven de andere.
Tegen wie ze moesten debatteren, wat de stelling zou worden en of ze voor of tegen zouden zijn, werd echter pas twintig minuten voor het begin van het debat bekendgemaakt. Omdat er bij de voorbereiding geen telefoon mocht worden gebruikt, moesten ze het hebben van hun parate kennis, en die was indrukwekkend.

Er zijn uiteindelijk geen prijzen mee naar huis genomen, maar het was hoe dan ook een dag om trots op terug te kijken. Adore, Daantje, Flox, Jade, Jens en Yashwanti hebben laten zien wat ze in huis hebben en het werd duidelijk dat we een veelbelovend debatjaar voor de boeg hebben.