Hier het aankondigend artikel uit
De Vierklank van 08-11-2017

De voorbereiding, met de donderdag ervoor nog een workshop door het Debatinstituut, loog er ook niet om. Analyses waren gemaakt, rollen als sprekers waren doorgesproken, iedereen was zeer goed uitgerust om ons naar een finaleplek te spreken.

Het eerste van drie debatten ging net verloren, hoewel het debat wel goed werd gewaardeerd. De puntenscores per rondes zijn dan ook belangrijker dan de winst, al voelt dat laatste natuurlijk beter. Gelukkig kregen we de smaak te pakken toen we gingen debatteren over een verbod op palmolie (jemig, dat spul zit echt in zoveel producten en productieprocessen!) en genderneutrale wc’s op alle scholen.

Menig staaltje presentatiekunst en theatergevoel werd uitbetaald in verdiende jurywaardering. Zowel de tweede en derde ronde trokken we de winst overtuigend naar ons toe. Toen was het tijd voor een vermakelijk ballondebat in de grote aula waarbij leerlingen moeten betogen waarom hun personage in een neerstortende ballon moet blijven. Uiteindelijk won Barack Obama nipt van Kevin Spacey in dit stukje entertainment, terwijl we, toch enigszins nerveus, aan het wachten waren op de uitslag.

 

Na onze laatste rondes groeide onze hoop en dit bleek terecht want we hadden ons zelfs als vijfde geplaatst. Eén plaatstje hoger dan onze rivalen uit de Domstad, het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Deze school kreeg terecht, na vijf keer de titel in de wacht te hebben gesleept, een permanente beker naar huis, ter vervanging van de traditionele wisselbeker.

Al met al een zeer geslaagde dag, waar we naast de support van Jesper Bloem en Daphne van Ee, ook speciaal bezoek kregen van alumni Sofie Buesink en Boas Kalma. Extra leuk natuurlijk, omdat we samen konden vieren dat we de hoogste plek ooit in een voorronde van een NK hadden gescoord. Met 36 concurrerende scholen (40 scholen bijgesteld tot 36 dankzij uitslagenformulier).
5e worden mag ook zeker een mooie opsteker genoemd worden.

 De Biltsche Courant

Onze volgende missie met deze kanjers is de finaledag, zaterdag 20 januari in Utrecht, waar we kans maken op de nationale titel in vier spannende debatrondes. Voor nu zijn we heel blij en trots dat we als WP weer een topprestatie hebben geleverd met een prachtige, gezellige groep. Hoezee voor de WP!

 
 Foto’s zijn gemaakt door Jesper Bloem, VW4C.