25
16 februari 2017

Warme Truiendag

 

Vorige week vrijdag, 10 februari, was het warme truiendag. In de teams 1, 3 en 4 is de verwarming in het team een graadje lager gezet en hebben werkers en medewerkers zich warmer gekleed. Wethouder duurzaamheid Anne Brommersma is op bezoek geweest in team 3 en 4 (in team 1 paste het niet op het betreffende uur) en heeft in deze teams met drie klassen elk 15 minuten gesproken over de gemeente en duurzaamheid. Ook de energiebesparende maatregelen op De Werkplaats zijn aan de orde geweest.

Zie ook de krantenartikelen hierover
in 'De Vierklank'

en de 'Bilthovensche Courant'

 
 

7 december 2016

Face To Face - project

Donderdag 1 december 2016 om 15:30 uur, vond de officiële opening plaats van het 'Face to face'-project, waarbij werkers van de Werkplaats en leerlingen van de New Utrecht High School uit New York hun kunstwerken voor het publiek tonen.

Zie hier het bericht over dit project (klik)

Zie hier enkele artikelen uit de plaatselijke kranten:

Uit 'De Vierklank' van 30 november 2016 
 Uit 'De Biltsche Courant' van 7 december 2016
 Uit 'De Vierklank' van 7 december 2016

Dit is een gezamenlijk artikel.
6 december 2016

Maatschappelijk diner 'Samen voor De Bilt'

Bijgaand het artikel uit 'De Vierklank' van woensdag 30 novenber 2016 over het maatschappelijk diner in het kader van 'Samen voor De Bilt'.
Er zijn op die avond verschillende matches gemaakt waar De Werkplaats bij betrokken is, o.a. activiteiten met/voor vluchtelingen, ‘kies het beroep dat bij je past’ voor het vmbo en gastlessen economie/management en organisatie voor de bovenbouw door de kersverse nieuwe wethouder Ebbe Rost van Tonningen. Ingmar de Jong neemt hierover contact op met betrokkenen in de school.

 

1 december 2016

Scholierendebat

Op zaterdag 26 november jl. kwamen 36 scholen, waaronder ook de Werkplaats, naar de 2e voorronde van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor scholieren in het Utrechts Stedelijk Gymnasium.
De Werkplaats behaalde daarbij helaas nèt geen finaleplaats.

Zie het artikel uit de Bilthovense Courant:

 

1 december 2016

Fantastisch resultaat voor WP debatteam

 

Op zaterdag 19 november stond de eerste speelronde van de Benelux Debat Competitie op het programma op het Groene Hart Lyceum in Alphen aan de Rijn.

Voor alle drie de onderdelen konden wij een mooi team afvaardigen. Voor Retorica waren dat Suus ter Horst en Flox Aalberts (team 6), het Hogerhuis-team bestond uit Sofie Buesink, Lucas van Bentum (team 7) Jade Hermkens (team 6) en Sterre Mobers (team 5) en voor het team Lagerhuis+ was onze afvaardiging: Madieke van Hintum (team 3) Jens Bosman, Jonas Bleijerveld (team 6) Beate Bos (team 7) en Boas Kalma (team 5).

lees verder
24 oktober 2016

WP weer op de bres voor het HDI

 

Zie de krantenartikelen:

uit 'De Vierklank' 
uit 'De StadsPers' 

7 oktober 2016
7 oktober 2016

6 Vwo opent expositie

Afgelopen woensdag, 5 oktober 2016, werd de expositie 'Sociale Duurzaamheid Verbeeld' in Utrecht feestelijk geopend door de werkers van Vwo-6 o.l.v. Constance van der Schaft.

Zie hier het artikel in 'de Vierklank':

 

Dit is een gezamenlijk artikel.
30 september 2016

WP voor energieneutraal De Bilt 2030

In de Biltsche en Bilthovensche Courant van 28 september stond dit artikel:

 

21 september 2016

WP en HNL in "Neighbours"

 

Op vrijdagavond 9 september speelde in het van Boetzelaerpark bij de Kunstmarkt De Bilt de band de ‘Neighbours’ met medewerkers van Het Nieuwe Lyceum en De Werkplaats. Via Ingmar de Jong is deze combinatie tot stand gekomen en naast Ingmar speelden ook Peter Schreuder en Ton Wilschut mee. Het was een mooi optreden met veel belangstelling. Er waren ook veel medewerkers BO en VO.

Dit optreden is hopelijk een aanzet tot meer muzikale samenwerking tussen de leerlingen van beide scholen en misschien ook wel het ONS en het Groenhorst College. Gedacht wordt aan een scholenfestival.

Zie ook bijgaande krantenartikel:

 

 en een aantal foto's van dit optreden:

Neighbours
 
 
 
 

16 september 2016

Intentieovereenkomst Bilts Energie Akkoord

 

Er is op donderdag 25 augustus 2016 een akkoord ondertekend tussen meer dan 15 Biltse bedrijven, de Gemeente De Bilt en energiecoöperatie BENG!
Het is de bedoeling dat De Bilt in 2030 energieneutraal is. Onder leiding van burgemeester Gerritsen zijn de mogelijkheden verkend om dit streven te realiseren. Er zijn door de partners initiatieven en projecten hieromtrent benoemd.
Eén van die partners is De Werkplaats Kindergemeenschap.

 
 

1 juli 2016

Hoog bedrag voor het HDI

 In het afgelopen schooljaar 2015-2016 organiseerden tientallen werkers meerdere acties om geld in te zamelen voor het Helen Dowling Instituut. In totaal zamelden zij maar liefst € 15.880,- in en dat werd afgelopen vrijdag 17 juni gevierd.

Zie hier het artikel van het Helen Dowling Instituut (klik)

lees verder
30 juni 2016

Weer een Hockey-trofee

 

In de medewerkerskamer staat deze trofee 

9 juni 2016
1 april 2016

Groen licht voor stages

Hieronder artikelen over Maatschappelijke Stage uit de 'Biltsche Courant' van 23 maart en de 'Vierklank' van 30 maart 2016:

 
 
21 maart 2016

"High Tea"

 

Zie hier de uitnodiging van het Vmbo aan de buurtbewoners:

"Wij, de werkers van de vmbo-afdeling van de Werkplaats hebben voor u een heerlijke brunch voorbereid. Deze activiteit valt onder de categorie maatschappelijke stage op de Werkplaats. Maatschappelijke stage houdt in dat we gaan leren hoe we moeten werken bij een echte baan. U kunt de High tea zien als goede daad voor u vanwege de onrust en vervuiling die de werkers van deze school veroorzaken op de snoeproute. We hebben voor u eten en drinken georganiseerd dat naar u wordt gebracht in de medewerkerskamer van de Werkplaats.

 

We hebben koks, we hebben serveerders en serveersters en zelfs een beetje live muziek. De organisator van deze activiteit is Constance van der Schaft, zij is de lerares Engels en creatieve vakken zoals bijvoorbeeld tekenen. Ze heeft erg veel plezier gehad in het organiseren, net zoals heel veel mede-leerlingen.
De High tea is voor u georganiseerd, we hebben er erg veel werk in gestopt en ik hoop dat u ervan geniet.

Namens de vmbo-werkers van de Werkplaats, Leon Wijdenbosch"

Twee buurtbewoonsters genietend van de "High Tea" 

Zie ook het artikel op de Bilthovense Nieuwsite (klik)

alsook een artikel in 'De Vierklank'

 

21 maart 2016

Enthousiaste werkers in debat!

 

Tijdens de debatten in de les spatte het enthousiasme er in Vmbo 4 al vanaf.
Het VMBO Debattoernooi was derhalve een mooi evenement!
Een groep van acht enthousiaste werkers: Julian Cornelissen, Helen Webb, Jasmijn Veraart, Myrthe Hagenouw, Sanne van de Corput, Bouke Wilkens, Liselot Manrho, Florien Algera, hebben zich vrijwillig over de vier (al bekend gemaakte) stellingen gebogen. Bronnen werden gezocht, openingsbeurten werden gemaakt, er werd flink gedebatteerd en er werden ook veel koekjes weggewerkt! Dit alles onder leiding van Lisanne van Griensven, Laurens Mekel en Femke Stegmann.

lees verder
17 maart 2016

"High Tea" voor persoonlijk contact

Een project van Vmbo-3 dat wordt gehouden op vrijdag 18 maart as. om 15:15 u.
Zie hier artikelen uit 'De Vierklank' over het project in een groter perspectief:

 
 

9 maart 2016

Vervolg debatteren

 

Wederom hebben onze WP debaters weer een sterk staaltje debatteren ten beste gegeven. Ze wisten in de 8e finale het Thomas A Kempis College uit Arnhem te verslaan met 5-2! Andermaal hoezee dus voor de Werkplaats. In het verre Duiven (vlakbij Arnhem) werden de 8e finales de hele dag gehouden tussen de 16 overgebleven teams uit 12 provincies.

lees verder
28 februari 2016
28 februari 2016

Nieuwtjes...

 • Maandag 1 februari jl. gaf een groep van tien werkers uit team 7 (begeleid door hun medewerkers) taalles aan mensen uit Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea.
  Een mooie ontmoeting met een groep vluchtelingen uit Utrecht, de eerste in een serie.
 • Werkers uit het debatteam hadden zaterdag 6 februari een ontmoeting met de collega’s van het Johan van Oldenbarneveldt, de partnerschool in allerlei U-talent activiteiten; nieuwe afspraken werden gemaakt.

 • Isabel de Jongh uit V3 is vrijdag 5 februari bij The Voice Kids opgenomen in het team van Marco Borsato.

 • Werkers Vmbo-3 voerden woensdag 10 februari om 19.30 voor de ouders van team 2 de theaterproductie op die ze in de tussenweek maakten.

 • Sportieve werkers:
  - een werker uit team 6 is gekozen als sporttalent van het jaar in
    Bilthoven;
  - weer een ander is geselecteerd voor het Nederlands rugbyteam;
  - intussen speelt een werker uit team 7 interlandwedstrijden
    floorball/unihockey in Talinn.

 •  

  Florian van Beers uit V4B werd op zondag 7 februari Europees kampioen Taekwondo.
  Daar is ook nog een mooi artikel over verschenen in de Gooi en Eemlander van zaterdag 13 februari.

   

 • Ook namen diverse werkers deel aan olympiades voor wiskunde, biologie en scheikunde.

15 februari 2016

Hoofdprijs Debatteam!

 

Hulde, hulde, hulde!!! Na twee keer een finaleplek in 2013 en 2015 hebben we dit jaar de hoofdprijs te pakken bij Op weg naar het Lagerhuis. We mogen ons dus een jaar lang beste debatschool van de provincie Utrecht noemen en hebben ons daarmee geplaatst voor de 8e finale later dit jaar!

lees verder
29 januari 2016

Debatteam WP

Zie hier een tweetal artikelen over het Nederlands Kampioenschap Debatteren in het AD-Utrecht van maandag 25 januari jl.:

 

19 januari 2016

Werkplaats organiseert muziekavond

Ziehier het artikel uit 'De Vierklank' van 20 januari

 

29 december 2015

Omgaan met geld

In de afgelopen 2 weken hebben 2 medewerkers die werkzaam zijn bij de Rabobank gastlessen gegeven aan onze 3 VMBO werkers over het thema ‘Omgaan met geld’.

De werkers kregen 2 achtereenvolgende weken gastlessen aangeboden, als onderdeel van het vak economie. Tijdens de lessen was er aandacht voor zaken als budgetteren, sparen, lenen, schulden, je toekomstdroom, etc. Ook het fenomeen ‘geldezel’ kwam aan bod, waarbij jongeren hun bankrekening laten gebruiken voor dubieuze transacties in ruil voor geld. (Nooit doen!)

De Rabobank zet zich al een aantal jaren in voor dit project. Een mooie vorm van maatschappelijk betrokken ondernemen voor de bank: zo leren ze een belangrijke doelgroep kennen en geven invulling aan preventie van schulden.

We kijken terug op een zeer waardevolle ervaring. Voor de werkers is het een leuke en praktische aanvulling op de lesstof uit boeken. Belangrijk is dat tijdens de gastlessen onze werkers bewuster gaan nadenken over de gevolgen van de aankoopkeuzes. Het is de bedoeling dat het project volgend schooljaar weer zal plaatsvinden, wederom in samenwerking met Samen voor de Bilt.

Zie hier het artikel uit 'De Vierklank' van 23 december 2015:

 

Het doel der opvoeding is:
elk kind te helpen worden wat het is.