25
5 maart 2017

Musical in de schouwburg!

"Midzomernachtsdroom"

Het is voor de mensen die deze -op school uitverkochte- musical moesten missen toch nog fijn dat er een voorstelling komt in de Utrechtse Schouwburg

maandag 26 juni om 20:00 uur.

Zie hier (klik) nog weer even de aankondiging van deze voorstelling op school

31 januari 2017

Paas- & Tulpvakantie 2017

Velen is het al opgevallen: de Paas- & Tulpvakanties in dit schooljaar van het Voortgezet Onderwijs en het Basis Onderwijs lopen niet gelijktijdig.

Het VO heeft vakantie van 15 april t/tm met 30 april.
Het BO heeft vakantie van 22 april t/m 7 mei.

Dat is als volgt ontstaan:

De planning van het Voortgezet Onderwijs is gebaseerd op de planning van het Centraal Examen, zodat de werkers zich optimaal kunnen voorbereiden op hun examen.

De planning van het Basis Onderwijs is gebaseerd op de verplichte eindtoets waarvan de data ook landelijk zijn vastgesteld.

Landelijk is het dus zo dat de data van het eindexamen en deze eindtoets dit jaar niet op elkaar zijn afgestemd.

Voor ons als 'één Werkplaats Kindergemeenschap' extra onhandig. Helaas hebben we hier niets aan kunnen veranderen.

16 maart 2017

WP bezoekt de INKTAAP-slotdag

 

De Boekenclub van de Werkplaats bezoekt de INKTAAP-slotdag in Antwerpen.
Daar werd op 15 maart de winnaar van de Inktaap-literatuurprijs bekendgemaakt.

lees verder
14 maart 2017

Nominatie voor profielwerkstukken

Drie werkers uit vwo, Bart van Beerschoten, Laura de Valk & Anne-Kris Koomen, zijn genomineerd voor het 'Rijksmuseum Junior Fellowship'.

Het 'Rijksmuseum Junior Fellowship' is de jaarlijkse profielwerkstukprijs voor talentvolle vwo-leerlingen, georganiseerd in samenwerking met de NTR.
Met die prijs wil het Rijksmuseum leerlingen enthousiasmeren voor Kunst & Geschiedenis.

lees verder
17 februari 2017

Muziektheater van "Musikids"

Zie hier een artikeltje over een initiatief van
Noor Proost uit 1F en Joran Gardenier van het HNL. 

19 januari 2017

Het Model European Parliament 2017

 

In de tweede week van het nieuwe jaar 2017 heeft een aantal werkers uit vwo-4 en -5 zich weer enorm ingezet bij het MEP. Drie dagen lang hebben negen scholen uit de regio Utrecht, waaronder de WP, het Europarlement nagespeeld. Elke school vertegenwoordigde een land en wij waren weer Duitsland. Dit evenement speelde zich af in het Provinciehuis van Utrecht in Rijnsweerd. Deze drie dagen bevolkten rond de 100 jongeren de Statenzaal en de vergaderruimtes van Provinciale Staten. Ze waren dan ook passend gekleed, zoals parlementariërs betaamt.

lees verder
16 januari 2017

Project examenklas vmbo

 

Werkers van de vmbo-4 examenklas tekenen hebben woensdag 11 januari 2017 graffiti gespoten op het busje van loodgietersbedrijf Jan van der Poel.
Alle werkers hebben eerst een ontwerp gemaakt en gepresenteerd aan de klas. Na een stemming werd besloten dat deze twee ontwerpen op het busje zouden komen.
Graffiti kunstenaar en HKU-student Krijn Kroes heeft hierbij geholpen.

 
 

Dit is een gezamenlijk artikel.
19 december 2016

Gedachtegoed

De Powers of Ten in het Geofort

 

Het Geofort in Herwijnen is een forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie, van oude maar ook moderne geo-technieken.
Eén van de ruimtes gaat over de Powers of Ten:  in een projectie wordt vanaf het fort uitgezoomd naar het verste plekje in het heelal en daarna weer terug en vervolgens het lichaam in tot het kleinste deel van het lichaam.

lees verder
16 november 2016

Euroscola in Straatsburg

 

Woensdag 12 oktober 2016 zijn er een aantal werkers uit de teams 2, 5 en 6 met wat medewerkers naar het Europees Parlement in Straatsburg geweest.
Natuurlijk wilden wij alle werkers in hun eigen woorden laten vertellen hoe zij die reis hebben ervaren. Er is echter een keuze gemaakt, omdat het anders ècht te lang zou worden.

lees verder
31 oktober 2016

Reanimatie-clinic

 

Woensdag 26 oktober 2016 is er, net als vorig jaar, een reanimatie-clinic voor werkers geweest in de sporthal (dit keer werkers van Vmbo-4).
Het is een project van de gezonde school in combinatie met de gymsectie, vandaar dat dit dan ook gebeurt tijdens de gymlessen. De docenten die dit geven zijn studenten geneeskunde, fysiotherapie etc. en zijn aangesloten bij de groep "taskforce". Het idee is dat alle werkers van de 2e t/m de 4e klas deze clinic krijgen en het is de bedoeling dat zij dit drie maal gedurende hun schoolperiode doen. Vmbo-4 is voor de kerstvakantie aan de beurt, omdat zij na de vakantie geen gymles meer hebben. De rest van de groepen komen het tweede gedeelte van het jaar aan bod.

7 oktober 2016

Themaweek vluchtelingen: 26-30 september 2016

 

“Na Na Morro! Nee, Nee, Niet Gaan!”

Uit het lied dat Monir en Nariman zongen tijdens de voorstelling over hun vluchtverhaal.

Dertien blokken hebben telkens zo’n 150 tot 200 werkers in de Grote Zaal geluisterd naar verhalen, gedichten, muziek, lezingen en debatten. Er werden hele goede, indringende vragen gesteld en door vele werkers werd opgemerkt: “Dit wist ik helemaal niet!”
Het vorige schooljaar werd tijdens een studiedag de wens geuit dat de Werkplaats de komende tijd meer aandacht gaat besteden aan ‘wij en de wereld om ons heen’. Er werd gesproken over het nieuw leven inblazen van de ooit fameuze werkgroep ‘school en maatschappij’. De week van 26 t/m 30 september hebben we de aftrap gegeven met de themaweek waarin vluchtelingen centraal stonden. Wendie heeft inmiddels een groep medewerkers benaderd die deel gaan nemen aan de werkgroep ‘school en maatschappij 2.0’.

lees verder
Dit is een gezamenlijk artikel.
10 september 2016

Jeroen Croes nieuwe rector

 

Deze brief van Jeroen (klik) stuurden we 1 september, de dag van de officiële ingang van zijn benoeming, naar alle werkers en hun ouders/verzorgers.

lees verder
29 juli 2016

Uitslag Examens

De definitieve uitslag 2016 is er:

VMBO 98%

HAVO 88%

VWO 94%

 

Hier zijn de lijsten van geslaagden:

 

Vmbo

Havo

Vwo

en

Vavo

Dit is een gezamenlijk artikel.
8 juli 2016

Nieuw reünie materiaal

Zie het nieuwe filmpje over de reünie:

Zie ook het andere uitgebreidere artikel over de reünie (KLIK).

30 juni 2016

Uitwisseling ISK en WP havo 4

 

Woensdag 22 juni 2016 zijn 30 leerlingen van de Internationale schakelklas bij ons op bezoek geweest voor een uitwisseling met de MAW-klas Havo 4.

De 6 werkers die een dag eerder op de ISK waren geweest, kwamen heel enthousiast vertellen over de leerlingen en de school.

lees verder
Dit is een gezamenlijk artikel.
24 juni 2016

Reünie WP 90

Uit de "Biltsche Courant" van 6 juni 2016 

"Someone left the cake out in the rain... " En dan zijn we zoveel jaar verder en is er weer de grote reünie van mijn middelbare school, waar niks middelmatigs aan was behalve mijn eindlijst en wordt de hitte van de dag voor even weggespoeld door een malse regenbui. Gisteren, hier op de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven. Strepen door de tijd; 35 tot 40 jaar inmiddels achter ons. Halve mensenlevens, hele glazen. "Ben jij niet Cees?" De geur van Timotei-shampoo was even terug als van je eerste vriendinnetje, ja ook hier. Een band speelt Eagles en MacArthur Park en reikt tot aan de bosrand. "We share a past". Elke gesprek een herinnering. Aan dat schoolkamp in Kasteel Vaeshartelt (Maastricht), aan alles eigenlijk. Hoe we als 16-jarigen in onze Wrangler-spijkerbroek Carpe Diem leerden tussen duizenden graven op Margraten en we dat geen dag meer zouden vergeten. "Spring was never waiting for us".

Bovenstaande terugblik van oud-werker Cees Molenaars op de reünie-facebookpagina geeft de sfeer van de dag goed weer.

 

Het fraaie weer en het “Buiten-Festival” lokten de meeste van de 750 oud-werkers en (oud-)medewerkers al snel naar buiten. Hier vonden bijzondere ontmoetingen plaats en werd eindeloos bijgepraat. Met een lekker hapje en drankje werd er genoten van de optredens van muziekgroepen, die allen op enig moment in de geschiedenis van de WP een muzikale hoofdrol vervulden. En toen op zeker moment een stevige regenbui zich boven Bilthoven ontlaadde, wist dé rockband van de jaren ’70 deze met hun formidabele “Who stops the rain” in 5 minuten te beteugelen!

lees verder
10 juni 2016

Graffitiworkshop Vwo-5

Afgelopen vrijdag, 10 juni 2016, heeft Constance in blok 2 een gastles van een graffiti kunstenaar voor haar VWO-5 groep georganiseerd. In deze les zijn de wanden van de medewerkersfietsenstalling met graffitikunst bewerkt. De werkers hebben elk een letter ontworpen en op de muur gespoten. De graffitikunstenaar heeft er daarna een geheel van gemaakt. Het resultaat is hieronder te zien. Hopelijk dat de medewerkers na het stallen van hun fiets nu met nog meer plezier aan het werk gaan.

 
 

10 juni 2016

"Een gezonder De Bilt in 2040"

 

'Samen voor De Bilt' organiseerde donderdag 9 juni 2016 een bijzondere bijeenkomst met scholieren van de Werkplaats, ouderen, vertegenwoordigers van de 'WMO adviesraad', een huisarts, professionals van 'De Bilthuysen', 'Reinaerde', 'Vitras', 'MENS De Bilt' en namens de gemeente wethouder Anne Brommersma.
Tijdens dit evenement speelde het gezelschap het RIVM-spel "Een gezonder Nederland in 2040".

lees verder
9 juni 2016

Nieuwe bewoner WP (wezel Piet?)

Dat het goed toeven is de Werkplaats weten wij allen maar al te goed, maar inmiddels heeft ook de wezel dat ontdekt. Een van onze vmbo-3 werkers maakte deze foto’s vorige week overdag door het glas naar de binnentuin. Welkom, wezel!

Henk Zijlstra

 
 

9 juni 2016

Oude bewoners WP

De Scho(o)leksters

De familie Scholekster loopt op het moment dat ik dit schrijf voor mijn raam langs. Toch steeds weer bijzonder dat deze vogels zonder dat wij er iets aan hebben hoeven te doen van de oude school naar de nieuwe school zijn verhuisd en ieder jaar hun jongen aan ons komen tonen.

Jos Heuer

9 juni 2016

Boombanken

Er zijn onlangs boombanken op het schoolplein geplaatst.
Het is mooi om te zien dat ze door de werkers al volop in gebruik zijn genomen.
Met dank aan de werkgroep buitenterrein van de werkersraad en aan Mariken van Nimwegen en Oskar de Kiefte voor ontwerp en uitvoering!

 

 Gebruik nu
Gebruik tijdens de reünie 

27 mei 2016

Olympic Moves

Vrijdag 15 april 2016 zijn er weer voorrondes geweest van 'Olympic Moves', waarbij er weer resultaten zijn behaald door werkers van onze school.

 

Volleybal had 2 meidenteams, eentje in de categorie klas 3-4 en een schoolteam. Het schoolteam werd 2e en 3-4 na een zinderende finale eerste en mag dus naar de finale in Amsterdam.
Ook waren er teams van hockey en het jongens-schoolteam daarvan viel ook in de prijzen.

 

Zie hieronder de verslagen van enkele teams die hebben meegedaan
en ook een korte update tot nu toe:

lees verder
13 mei 2016

HDI-Diner 2016

 Menukaart
(klik voor vergroting)

Op donderdag 26 mei vond het jaarlijkse HDI-diner weer plaats.

Wat is het ook alweer?

Het Helen Dowling Instituut (HDI) is een ggz-instelling die zich richt op psychologische zorg bij kanker.

lees verder
1 april 2016

Regionale Bijeenkomst MaS

 

Toen ik een tijdje geleden van Niels de vraag kreeg of ik op de -laat maar zeggen- 'Conferentie voor MaS' een praatje wilde houden, zei ik eigenlijk vrijwel meteen ja.

Waarop wist ik niet, en naar de datum had ik ook nog niet gekeken, terwijl de conferentie in de testenweek viel.
Gelukkig had ik op vrijdag geen testen meer, en kon ik op donderdag gewoon naar de conferentie toe.

lees verder
29 maart 2016

Talent

Renée (3e van links met beker) en haar team 

Renée van Ginkel uit Havo-5 is met haar team
Wereldkampioen Korfbal (onder de 17)!

Nederland won in de finale van België, in de halve finale van Catalonië.
En daarvoor van Rusland, Taipei, Engeland en Dominicaanse Republiek.
In de media is er zeer weinig aandacht voor korfbal, maar wat een topprestatie!

Het doel der opvoeding is:
elk kind te helpen worden wat het is.