24

Reünie WP 90

Uit de "Biltsche Courant" van 6 juni 2016 

"Someone left the cake out in the rain... " En dan zijn we zoveel jaar verder en is er weer de grote reünie van mijn middelbare school, waar niks middelmatigs aan was behalve mijn eindlijst en wordt de hitte van de dag voor even weggespoeld door een malse regenbui. Gisteren, hier op de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven. Strepen door de tijd; 35 tot 40 jaar inmiddels achter ons. Halve mensenlevens, hele glazen. "Ben jij niet Cees?" De geur van Timotei-shampoo was even terug als van je eerste vriendinnetje, ja ook hier. Een band speelt Eagles en MacArthur Park en reikt tot aan de bosrand. "We share a past". Elke gesprek een herinnering. Aan dat schoolkamp in Kasteel Vaeshartelt (Maastricht), aan alles eigenlijk. Hoe we als 16-jarigen in onze Wrangler-spijkerbroek Carpe Diem leerden tussen duizenden graven op Margraten en we dat geen dag meer zouden vergeten. "Spring was never waiting for us".

Bovenstaande terugblik van oud-werker Cees Molenaars op de reünie-facebookpagina geeft de sfeer van de dag goed weer.

 

Het fraaie weer en het “Buiten-Festival” lokten de meeste van de 750 oud-werkers en (oud-)medewerkers al snel naar buiten. Hier vonden bijzondere ontmoetingen plaats en werd eindeloos bijgepraat. Met een lekker hapje en drankje werd er genoten van de optredens van muziekgroepen, die allen op enig moment in de geschiedenis van de WP een muzikale hoofdrol vervulden. En toen op zeker moment een stevige regenbui zich boven Bilthoven ontlaadde, wist dé rockband van de jaren ’70 deze met hun formidabele “Who stops the rain” in 5 minuten te beteugelen!

De dag werd geopend met een mooi programma in de Grote Zaal. Na de opening waarin Jos Heuer de bezoekers ook verteld heeft op welke wijze wij het WP-90 jaar gevierd hebben, werd het thema van de reünie “Wij in de wereld” verder ingevuld door twee oud-werkers, die ooit hun land moesten ontvluchten: Hermann von der Dunk (in 1937 uit Duitsland ‘geëmigreerd’, in zijn eigen woorden) en Adélaide Kanyange (in 1999 gevlucht uit Ruanda). Hermann vertelde als de oudste in de zaal aanwezige oud-werker (88 jaar) een bijzonder, persoonlijk verhaal over de wijze waarop hij met zijn familie op De Werkplaats terecht is gekomen en daar vrij soepel is geïntegreerd. Adélaide ging in haar verhaal in op de wijze waarop zij in de Werkplaats is opgevangen en gesteund bij het verkrijgen van haar verblijfsvergunning en studie. Zij vertelde ook over de Stichting voor de ondersteuning van Afrikaanse Albino’s waar zij vrijwilligerswerk voor doet. Hierna vertelde Marijn Backer over de activiteiten die de laatste tijd door werkers en medewerkers voor de Syrische vluchtelingen zijn ondernomen.
Oud-werker Jim de Ruiter presenteerde de net opgerichte WP oud-werkergemeenschap (zie hieronder meer daarover). Hij vertelde over doel en plannen en liet de nieuwe website zien (door Alexander van Citters gemaakt).

 

De bijeenkomst in de Grote Zaal werd omlijst door passende liederen van het koor K’zz Voices, dat vooral uit ouders van de Werkplaats bestaat.

Bij een volgend programma in de zaal werden de tekeningen van Hermann von der Dunk vertoond; vertelde Nouchka van Brakel over haar nieuwe korte film over De Werkplaats die de hele middag in het dramalokaal draaide. Deze film zullen we later nog een keer vertonen en op de website zetten. Datzelfde geldt voor de mooie film ‘Om de liefde voor theater” die door de Willemstree (Henk, Lex en Lowi) gemaakt is over 37 jaar musicals (we zorgen in de laatste schoolweken voor een gelegenheid om die met alle medewerkers te bekijken).
In de Grote Zaal waren ook nog optredens van Jim de Ruiter (piano) en Kika Wilschut (met begeleiding van Peter Schreuder).

 

Buiten werd allerlei oud-archiefmateriaal en boeken, DVD’s e.d. verkocht waarvan de opbrengst naar de Stichting Afrikaanse Albino’s gaat. Dit gebeurde o.a. op de net geplaatste nieuwe boombanken. Deze banken zijn de volgende stap in de uitvoering van het plan van de werkgroep buitenruimte van de werkersraad.
De WP oud-werkergemeenschap presenteerde zich niet alleen in de zaal, maar ook bij de ingang met het welkomstnummer van ‘Werker in de wereld’, in de bibliotheek en later in de kantine. Daar konden oud-werkers en oud-medewerkers zich ook inschrijven. Er hebben zich die middag al meer dan 100 leden ingeschreven. Dat is heel mooi: ruim 15 % van de aanwezigen.

 

Bij deze allen die een bijdrage hebben geleverd aan het welslagen van deze reünie hartelijk bedankt en vooral natuurlijk de leden van de reünie commissie die samen de voorbereiding heeft gedaan: Nannette Bos (die het leeuwendeel van het werk heeft verricht en aan alles heeft getrokken). Zo heeft zij er ook voor gezorgd dat het grote interview in het AD nog voor de reünie geplaatst werd. Verder: Wim Koppen, Ronald Hilbers en Marijn Backer.
Marijn heeft het afgelopen jaar de WP oud-werkergemeenschap van de grond gekregen en is nu de eerste voorzitter. De andere bestuursleden zijn: Clan Visser ’t Hooft, Jim de Ruiter en Tomas Ehrencron. Er is nog een vacature. Daarover later vast meer (klik hier voor onze websitepagina hierover).

 

Op de reünie zal een ieder die er geweest is mooie gesprekken hebben gehad. Ook was het bijzonder om Eva Steenbergen te ontmoeten. Zij is de beeldhouwster die het beeldje van het jongetje dat voor de oude school stond heeft gemaakt. Zij bleek een oud-werker te zijn en heeft het beeldje op 16-jarige leeftijd gemaakt bij de boetseerles van de toenmalige medewerker Hans Klarenbeek. Een paar jaar later is het in brons gegoten. Het beeldje is sinds de nieuwbouw opgeslagen geweest, omdat we er nog geen geschikte plek voor wisten. Inmiddels is die gevonden en is een nieuwe sokkel gemaakt en wordt het beeldje binnenkort geplaatst bij de ingang van het Basisonderwijs. Het was mooi om dit aan de maakster te
kunnen vertellen en te laten weten dat zij bij de hernieuwde onthulling mogelijk een rol kan vervullen.
Ook mooi waren ontmoetingen met oud-werker Thilo de Fouw die met zijn bedrijf de school een cursus coaching voor medewerkers aanbiedt, oud-werker Madelon Oostwoud die trots komt vertellen dat onlangs een kookboek van haar is uitgegeven en nog veel meer.

Via de reüniewebsite: www.werkplaatsreunie.nl zijn in het tabblad 'Fotogalerijen' (galerij 13) een deel van de foto's te bekijken van deze dag. Onze reüniewebsite is nog tot half oktober in de lucht.
De sfeerfoto´s die de fotograaf bij de entree heeft gemaakt en de jaarlaagfoto's zijn te zien op hun eigen website www.burfo.nl. Onder: "Bekijk hier uw foto´s" kunt u de gebruikersnaam: WXB en het wachtwoord: 017 invullen.
Deze foto´s zijn hier tot 6 juli 2016 te zien en na te bestellen.

Zie ook het filmpje:

Op de reünie is een verkoop gehouden van overtollig archiefmateriaal, boeken, musicalposters e.d. Dat heeft op de dag zelf al € 290,- opgeleverd voor de Stichting Afrikaanse Albino’s waar oud-werker Adélaïde actief voor is en geld voor inzamelt.

Zie hier ook nog wat publicaties over de reünie in de kranten:

  Uit het Utrechts Nieuwsblad van vrijdag 3 juni 2016
 
 
 
 

Het doel der opvoeding is:
elk kind te helpen worden wat het is.