25

Tiendensprong

In deze filmische impressie wil Nouchka van Brakel een eigentijds beeld geven van de betekenis van het 'geniale idee' van Kees Boeke en hoe dat is uitgewerkt in het boek 'Wij in het heelal, een heelal in ons'. (2015)

 

Oud-werker Marlin Burkunk heeft van dit kinderboekje een video-animatie gemaakt.

Ook is er op basis van dit boek de Powers of Ten in 1977 gemaakt voor IBM gemaakt door het ontwerpers echtpaar Charles en Ray Eames (Ray is in dit geval een rare verbastering van de voornaam van Bernice Alexandra Kaiser). 
Deze film begint met een meisje en een jongen die aan het picknicken zijn aan het meer van Michigan.

 

Oud werker Dieter van Werkum heeft via Google Earth het volgende gemaakt.

'Vlieg met Google Earth door de originele platen van Kees Boeke's Tiendensprongen.'
Indien Google Earth op uw PC geïnstalleerd is, start clicken via deze link
Tip: Ontvink in Google Earth links onderaan alle andere informatielagen. 

Download Google Earth earth.google.com


De Powers of Ten in het Geofort

Het Geofort in Herwijnen is een forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie, van oude maar ook moderne geo-technieken. Eén van de ruimtes gaat over de Powers of Ten: in een projectie wordt vanaf het fort uitgezoomd naar het verste plekje in het heelal en daarna weer terug en vervolgens het lichaam in tot het kleinste deel van het lichaam.
De Powers of Ten is een film van het beroemde architectenechtpaar Eames gebaseerd op het idee van Kees Boeke, dat hij heeft uitgewerkt in het boek ‘Wij in het heelal, een heelal in ons’ (in de VS en Canada uitgebracht onder de titel ‘Cosmic View, the Universe in 40 jumps’). Dit boek is het vervolg op een leermiddel dat Kees Boeke heeft bedacht en ontworpen en in de Werkplaats Kindergemeenschap heeft gebruikt. Het boek is bedoeld om het gevoel voor schaal en verhoudingen te ontwikkelen en het laat je het grote mysterieuze heelal ontdekken en de plaats van de mens daarbinnen. Kees Boeke wilde door een kosmische blik de wereldwijde saamhorigheid bevorderen.
Hieronder het bord bij de ingang van de ‘Powers of Ten’ ruimte in het fort

 

 

Het doel der opvoeding is:
elk kind te helpen worden wat het is.