24

Films en geluid

Historische beelden en geluidsfragmenten uit radiouitzendingen. 

Julia Boeke blikt terug

Julia Boeke en Herman von der Dunk over het begin van de Werkplaats te Bilthoven.

De film uit 1939

Deze film uit 1939 geeft een mooi beeld van De Werkplaats in de beginjaren.
Een aantal elementen zijn ook nu nog steeds herkenbaar in onze scholen. 
Veel kijkplezier!

 

De reünie 2012

Een kort filmverslag van de laatste reünie t.g.v. het 85-jarig bestaan van de Werkplaats gemaakt door drie huidige werkers uit de eerste klas: Micky Labrèche, Willem Kerstjens en Luuk van Keeken:

Wij in het heelal een heelal in ons

In WIJ IN HET HEELAL, EEN HEELAL IN ONS laat Kees Boeke ons kennis maken met zijn visie op het oneindig grote (macrocosmos) en het oneindig kleine (microcosmos).
Zijn volgens Robbert Dijkgraaf geniale idee laat zien hoe wetenschap ook voor kinderen een spannende reis kan zijn, waarbij de mens een ruimere blik kan ontwikkelen over de eigen plaats in het geheimzinnig heelal waarin wij leven. 

In deze filmische impressie wil Nouchka van Brakel een eigentijds beeld geven van de betekenis van het 'geniale idee' van kees en hoe dat is uitgewerkt in het boek WIJ IN HET HEELAL, EEN HEELAL IN ONS. Tekenares Els de Bouter geeft een originele visie op de samenwerking met Kees Boeke in 1957. Samen met Dieter van Werkum maken werkers van groep 7/8 van de Werkplaats een actuele impressie van Kees Boeke's idee: de uitzoom vanaf het schoolplein pardoes het heelal in met Google Earth. De film geeft in kort bestek een overzichtelijke en persoonlijke impressie van een idee waarmee Kees Boeke zijn tijd ver vooruit was. 

Andere tijden: de school van Beatrix

Op 23 mei 2009 zendt de NPO de documentaire 'de school van Beatrix' uit. 
Een interessante beschouwing. 

De reünie 2006

Dit is een korte opname, van een tour door de lagere en middelbare school gedeeltes van de Werkplaats, opgericht door Kees Boeke in Bilthoven, The Netherlands, Holland. De reunie was ten-dele vanwege het 80 jarig bestaan, maar voornamelijk om van het hoofdgebouw afscheid te nemen, waar een moderner, nieuw gebouw voor in de plaats is gekomen. Onder andere zijn op deze video te zien classmates Mob Jensink, Marc van Lemmen, Jessica Hooghiemstra, Robert-Jan Westdijk, Henk-Erik Sierink, mijn buurmeisje Nanouk Krijnen, onze voormalige geschiedenis leraar en huidige con-rector, en 'man of the hour' Jos Heuer etc.


Dit was een heel bijzondere dag, waar in vele generaties medewerkers gezamelijk een intiem en nostalgisch afscheid hebben kunnen nemen vaan een belangrijk deel van ons leven.

..

Radioprogamma: het voordeel van de twijfel

Ter gelegenheid van de 25e sterfdag van Kees Boeke werd de volgende radiouitzending gemaakt. 'Het voordeel van de twijfel' door de Humanistische Omroep Stichting (HOS) in 1991

Het doel der opvoeding is:
elk kind te helpen worden wat het is.