24
16 november 2017

Open huis VO

De website voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8, en hun ouders. 

Als je belangstelling hebt voor de Werkplaats Kindergemeenschap vind je hier informatie over Open Huis, aanmelden, werkwijze en nog veel meer...

Open Huis 2018:

Open avond: vrijdag 26 januari van 19:30 uur tot 21:30 uur
                                                 van 19:00 - 19:30 uur voor eigen BO
Open dag: zaterdag 27 januari van 09:30 uur  tot 13:30 uur

10 november 2017

Respect

Frank Diepstraten nam de kinderen van 6 t/m 8 mee in de week van het respect.
- hoe zien zij respect op de werkplaats?
- hoe ga je met respect met elkaar om
en hoe toon je dat?

lees verder
10 november 2017

Schakers denken zich naar de 4e plaats

 

Tijdens het Bilthovens Schoolschaaktoernooi dat afgelopen woensdagmiddag woedde hebben onze doordenkers een zeer verdiende vierde plaats weten te bemachtigen.

lees verder
10 november 2017

Herfst in de Onderbouw II

In de bakken die we van de herfstkoning hebben gekregen groeien nu eetbare paddestoelen die we bij het koken kunnen gebruiken. Maar zijn het er eigenlijk wel genoeg voor alle kinderen. Dat worden kabouterhapjes! Wel heel mooi om het groeiproces te zien.Buiten zijn er in de bloembakken bolletjes geplant.

nog meer herfst
 
 
 
 

In de onderbouw zijn we ook bezig met Sint Maarten. Alle kinderen maken een mooi lampje voor iemand die ze heel lief vinden.  

10 november 2017

Techniek in de Bovenbouw

In de bovenbouw zijn we voor techniek bezig met magnetisme. We hebben geweldig leuke leskisten geleend bij de Boswerf. In de leskist zit al het materiaal om een eigen auto te maken. Afgelopen twee weken zijn alle groepen aan de beurt gekomen, hierbij een sfeerimpressie van het proces. Het was echt geweldig leuk om te doen; werkers waren ook heel enthousiast!

techniek
 
 
 
 

10 november 2017

Herfst in de Onderbouw I

Onze school ligt zo mooi verscholen tussen de gekleurde bomen van de bosrand en de bomen op het plein. Onze kleuters vegen tijdens het buitenspelen alle bladeren bij elkaar tot mooie bergen waar je je in kunt laten vallen of verstoppen. Genieten!

lees verder
6 november 2017

De onderwijsatlas

Deze maandagochtend vroeg een ouder mij, aan het hek van de school, of de zorgen voor het onderwijs zo reëel zijn. En wat de effecten van het huidige regeerakkoord voor de Werkplaats zullen zijn.
Ik begrijp die vraag wel. Wij op de Werkplaats hebben het goed. Zeker in vergelijking met andere scholen in het land waar ruimte  of de staat van de onderhoud van het gebouw een probleem is. Kees (Boeke) en al zijn opvolgers hebben iets moois voor ons achtergelaten.

Toch zijn er zorgen en is de actiebereidheid in het team groot. Dat is niet verwonderlijk als je naar de cijfers kijkt van het aantal afgestudeerde Pabostudenten nu en in de toekomst. Wanneer je deze cijfers afzet tegen het aantal leerkrachten dat het onderwijs gaat verlaten dan ontstaat er een enorm tekort aan leerkrachten voor de klas.

Ook bij de Werkplaats merken we die effecten al. Tot enkele jaren geleden ontvingen wij op een vacature veel sollicitatiebrieven. Invallers waren er altijd voldoende. De bezetting voor de klas was dus geen probleem.
Dit jaar is het duidelijk te merken dat de situatie is veranderd. We ontvangen nauwelijks sollicitatiebrieven meer en het vinden van een invaller bij ziekte lukt ons nauwelijks. Zo konden we vandaag alleen met behulp van een aantal eigen medewerkers een zieke medewerker vervangen. De continuïteit van de lessen komt, bij gebrek aan invalleerkrachten, in het geding.

De zorgen zijn er dus zeker, ook op de Werkplaats.
En hoewel de media ons laat weten dat het nieuwe kabinet extra investeert in het primair onderwijs, staat daar tegenover dat er nog doorgeschoven bezuinigingen van het vorige kabinet naar het onderwijs toekomt. Bovendien zal er pas in 2021 echt worden geïnvesteerd.

Voor wie de cijfers over terugloop in het aanbod van leerkrachten na wilt lezen: Er is door het arbeidsplatform een interessante 'Onderwijsatlas' gemaakt.

Deze week wordt er door het PO-front een gesprek met Minister van Onderwijs dhr. Slob gevoerd. Wij hopen van harte dat deze Minister de zorgen voor het onderwijs serieus kan en wil nemen.

Wij ervaren de zorgen van vandaag en maken ons serieus zorgen voor de toekomst van het primair onderwijs.
Kijkt u gerust naar deze cijfers en laat ons gerust weten of u er anders over denkt. (of het met ons eens bent) (klik hier voor de link naar de Atlas)

3 november 2017

Ouders Lokaal

Ouders Lokaal is een platform voor en door ouders en is er op gericht om ouders/opvoeders via leuke activiteiten met elkaar in verbinding te brengen. Ouders Lokaal heeft als doel dat ouders/opvoeders het gewoon gaan vinden om met elkaar te praten over opvoeding en  tevens ervaringen te delen om zo ook van elkaar te leren.
Tevens hoopt Ouders Lokaal dat door ouders met elkaar te verbinden er leuke initiatieven ontstaan die gezamenlijk gerealiseerd kunnen worden binnen de gemeente. 

Voor meer informatie zie dit Persbericht.

3 november 2017

Vacature kinderboerderij

(in verband met het vertrek van Floris)
 
Handen uit de mouwen bij onze boerderij?
Altijd in voor een goed en belangrijk gesprek met onze werkers?
Vanaf 1 januari aanstaande hebben wij plek voor een medewerker op onze kinderboerderij.
 
Deze baan is voor 1 dag per week (maandag of vrijdag).
In de weekenden is er (om de week) een pieperdienst en in de schoolvakanties worden de werkzaamheden op alle dagen uitgevoerd.
 
Wij zoeken iemand die pedagogische kwaliteiten heeft én grote affiniteit heeft met de natuur.
Het verzorgen van de dieren en het onderhouden van de groentetuinen behoort tot de dagelijkse activiteiten.
Onze leerlingen komen met regelmaat en in hun pauzes een handje helpen of even bij je uitwaaien.
 
Heb je interesse in deze baan of wil je meer hierover weten?
Neem dan contact op met: Jeroen Goes
 
Sollicitatiebrieven ontvangen we graag uiterlijk 17 november per mail via j.goes@wpkeesboeke.nl

3 november 2017

Het POfront - uw reactie?

De prikactie en de stakingsdag heeft voor het POfront (vakbonden, werkgeversraad en actiegroep van leerkrachten) nog onvoldoende geresulteerd in afspraken met Den Haag. Men vindt dat er te weinig geld is gekomen voor het salaris en het terugdringen van de werkdruk in het primair onderwijs. Men stelt het kabinet een ultimatum tot begin december. Wanneer er ook dan geen geld bij komt (tot 1.4 miljard Euro in totaal) dan zal er weer een oproep komen om op dinsdag 12 december het werk neer te leggen. Ook voor volgend jaar worden er acties aangekondigd. Iedere maand een andere regio.

Na dit nieuwsbericht van het POfront zullen we met het team van de basisschool gaan bepalen of zij gehoor willen geven aan deze oproep. Vooralsnog is de actiebereidheid onder het personeel groot gebleken.
Natuurlijk blijven wij u tijdig informeren en hopen wij dat deze actie niet nodig zal blijken te zijn.

Hierbij peilen wij graag uw mening.

1 november 2017

Week van de pleegzorg

Wij vragen uw aandacht voor de week van de pleegzorg. Pleegzorg Nederland zoekt vele adressen om kinderen een goed thuis te bieden. Meer informatie: www.weekvandepleegzorg.nl

 

27 oktober 2017

Zwemles op dinsdagmiddag met BSO de Wilde Poema

 

Naast het leren lopen en fietsen, is ook zwemmen van groot belang voor de zelfstandigheid van kinderen. Het is een gezonde vorm van bewegen en in ons waterrijke land hoort kunnen zwemmen erbij! Kinderopvang De Bilt ziet zwemles als een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Wij zijn daarom trots dat wij zwemlessen op dinsdagmiddag kunnen aanbieden voor de kinderen vanaf 5 jaar, die bij ons op de buitenschoolse opvang zitten. Vanaf januari 2018 start er weer een groep voor de A diploma bij voldoende aanmeldingen. Er zijn nog 4 plekken vrij!

Geen gehaast meer voor ouders en kinderen, maar gewoon lekker naar zwemles onder BSO-tijd! Uw kind gaat vanuit de buitenschoolse opvang onder begeleiding van één van onze pedagogisch medewerkers naar zwembad Brandenburg. Gekwalificeerde zweminstructeurs van het zwembad verzorgen de lessen. Meer informatie vindt u op de website van Brandenburg. U kunt ook contact opnemen met afdeling planning van KOV De Bilt 030 – 2251998 of met de manager van BSO De Wilde Poema Judith Veen.

13 oktober 2017

Kinderboekenweek in de Onderbouw

 

Het is kinderboekenweek. Het thema is griezelen.

In de onderbouw doen we dat d.m.v. het boek van "De Gruffalo".
Het verhaal wordt voorgelezen en nagespeeld met allerlei "gruffalopoppen en dieren" uit het verhaal op een verteltafel.

lees verder
13 oktober 2017

Natuur in de Onderbouw

 

De kinderen van de onderbouw gaan in de herfstperiode met Aukje het bos in op zoek naar allerlei paddestoelen.

Een paar groepen zijn al op pad geweest en hebben in de bosrand allerlei soorten paddestoelen bekeken en bewonderd. Op een kaart met afbeeldingen van allerlei paddestoelen konden de kinderen zien welke ze hadden ontdekt en ook de naam van zo'n paddestoel.

lees verder
12 oktober 2017

School na sluitingstijd

Met enige regelmaat worden onze schoonmaaksters na schooltijd geconfronteerd met bezoek van ouders of werkers die iets komen ophalen. 
De schoonmaaksters hebben ons laten weten dat zij na vertrek van de medewerkers geen mensen meer toelaten tot het gebouw. Dit doen zij voor hun eigen veiligheid. 
Is uw kind iets vergeten en is het al wat ruimer na schooltijd? De school is dan niet meer toegankelijk. 

7 oktober 2017

Hardloopclinic

Dinsdag 3 oktober (en 4 oktober voor de groep van Nicky) werden de bovenbouwers getrakteerd op een hardloopclinic, met het oog op de komende Chocolademelkloop.

Met 2 Saskia's sterk kwam Loopschool Saskia, die ook de Chocolademelkloop organiseert, de kinderen allerlei fijne kneepjes leren over hardlopen.

lees verder
7 oktober 2017
7 oktober 2017

Honden op het schoolplein

Op ons plein zijn honden toegestaan. Zij moeten echter altijd aangelijnd zijn en mogen niet mee naar binnen. Wanneer zij zonder baasje op het schoolplein worden achtergelaten dan dienen zij aan de daarvoor speciaal bestemde haken te worden aangelijnd. We gaan er van uit dat de honden dit aan kunnen zonder overlast te veroorzaken. Deze haken zijn aan de buitenmuur van de Zaagtand bevestigd. 
Elders mogen er dus geen honden worden vastgezet. 
Dit alles voor de veiligheid van onze werkers (en hun ouders).

lees verder
5 oktober 2017

Van poppenkast tot boekenwinkel...

Poppenkast over griezelen met Wolfje en Jop (door Ing)

Smakelijk eten in het pannenkoekrestaurant

Bezoek van kinderboekenschrijver Mark Haayema

Lezen in de digitale OR-code boekenwinkel...

kinderboekenweek
 
 
 
 

29 september 2017

Van ZOEKPLAAT naar LANDART

In de bosrand samen zoeken naar verschillende bladeren, kastanjes, eikels en beukenootjes en hiervan een natuur kunstwerk maken!

landart
 
 
 
 

 

29 september 2017

RIVM Kennisparade

Kinderen maken kennis met wetenschap tijdens de RIVM Kennisparade

Op zaterdag 7 oktober opent het RIVM de deuren voor publiek. Vooral voor kinderen is er die dag veel te beleven. Wetenschappers in de dop onderzoeken wat er allemaal leeft in onze bodem. Zij bouwen hun eigen waterzuiveringsinstallatie, leren over antibioticaresistentie en zij ontdekken wat stoffen kunnen doen met het milieu. Ook onderzoeken jongeren met een microscoop welke bacteriën er leven op voedsel.

De RIVM Kennisparade vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2017 van 10.00 tot 16.00 uur bij het RIVM, Antonie van Leeuwenhoeklaan 9 in Bilthoven. De dag wordt georganiseerd in het kader van het Weekeind van de Wetenschap.Aanmelden en legitimeren (voor iedereen van 14 jaar en ouder) is verplicht, zie rivm.nl/kennisparade.

29 september 2017

Koken op school: de moestuin in oktober

De eerste ouders zijn al langsgekomen op de boerderij om groenten te halen als ze gingen koken met een groepje kinderen. Leuk! Waarschijnlijk is oktober de laatste maand dat er nog wat te oogsten is, daarna is het wachten op de lente. Er is nog wat mais, en de eerste pompoenen zijn rijp. Ook zijn er al aardig wat walnoten van onze walnotenboom gevallen. De  verse kruiden (munt, bieslook, rozemarijn en citroenmelisse) staan er nog prima bij. Als je van plan bent om te gaan koken met groente uit de moestuin, loop dan even langs bij Nanda of Floris (boerderijmedewerkers) om te kijken hoeveel er nog is.

Hierbij wat ideeën om te koken met pompoen:

Veel kookplezier!

 

29 september 2017

Vogels uit een nest

Het mooie resultaat van de Kees Boekedag in 5/6. 'Noord - Oost - Zuid - West, wij zijn allen vogels uit een nest'. Een uitspraak van Boeke zelf. Een knutselwerk gemaakt in de regenboogkleuren zoals Boeke die ook heeft toegepast in het systeem en heeft verwerkt in de Vaandel. Alle kleuren van de regenboog komen samen in de kleur wit. De 'kleur' van de vrede. En zo komt veel van het gedachtengoed van Boeke terug in de gezamenlijk kunstwerk van de werkers van 5/6.

 

26 september 2017

Uw reactie op de startgesprekken en de informatieavonden.

De laatste informatieavond is vanavond gegeven. Hiermee zijn alle startgesprekken gevoerd en informatieavonden geweest. Heel graag horen wij van u wat u er van heeft gevonden. Een evaluatieformuliertje voor alle ouders, van alle groepen. Mogen we uw reactie vernemen om er weer verder van te leren? Hartelijk dank! (een paar minuutjes invultijd)

* Klikt u hier voor het digitale evaluatie formulier.

26 september 2017

ICT workshop

De eerste van de twee ICT workshops voor de onderbouwmedewerkers
(en medewerker 3/4) door Sander Gordijn (meester Sander).
In een rap tempo kwamen o.a. Quiver Vision, QR codes, Thinglink, TinyTap, Marbotic,
Osmo, Kiene Klanken voorbij. 
Veel leuke en interessante apps uitgeprobeerd en nu nog een keuze maken smile
 
 

 

Het doel der opvoeding is:
elk kind te helpen worden wat het is.