De Powers of Ten is een film van het beroemde architectenechtpaar Eames gebaseerd op het idee van Kees Boeke, dat hij heeft uitgewerkt in het boek ‘Wij in het heelal, een heelal in ons’ (in de VS en Canada uitgebracht onder de titel ‘Cosmic View, the Universe in 40 jumps’). Dit boek is het vervolg op een leermiddel dat Kees Boeke heeft bedacht en ontworpen en in de Werkplaats Kindergemeenschap heeft gebruikt. Het boek is bedoeld om het gevoel voor schaal en verhoudingen te ontwikkelen en het laat je het grote mysterieuze heelal ontdekken en de plaats van de mens daarbinnen. Kees Boeke wilde door een kosmische blik de wereldwijde saamhorigheid bevorderen. Een mooie gedachte in deze dagen rond de kerst.

 Hieronder het bord bij de ingang van de ‘Powers of Ten’ ruimte in het fort

 


Het Geofort is niet zo groot en de moeite van een bezoek met kinderen waard. Let wel op: alleen in de weekeinden en vakanties en voor groepen op afspraak. Dus voor je gaat eerst goed kijken op de website.

Zie ook het speciale deel over 'The Powers Of Ten' op deze website (klik)

Wij hebben het boek in 2011 in het kader van het 85-jarig bestaan van De Werkplaats laten herdrukken (met een nawoord van Robert Dijkgraaf) en aan alle medewerkers aan het eind van het jaar als present gegeven. Het boek is inmiddels uitverkocht; volgend jaar zullen we een nieuwe herdruk laten maken. 
We hebben toen voor de boerenkoolmaaltijd in de medewerkerskamer ook de film ‘Powers of Ten’ gedraaid.
Het kunstwerk in de hal (met het projectiescherm) is op dit boek gebaseerd.